1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Nyitvatartás

Hétfő - Kedd - Szerda:
ZÁRVA
Csütörtök:
17:00 - 22:30
Péntek - Szombat:
12:00 - 22:30
Vasárnap:
12:00 - 18:00

Kiemelt linkek

Halotti tor

 

A halotti tor számtalan emberben kelt kettősséget. Sokan érzéketlennek, sőt, ízléstelennek vélik ezt a szertartást. Hogyan ünnepelhetnénk egy ilyen fájdalmas esemény kapcsán?- vélekednek. Mindezek ellenére a halotti tor nem új keletű szertartás, számtalan kultúra része a mai napig. Szerepe, segítő ereje lehet a búcsúztatásban, a szeretett hozzátartozó utolsó napjának méltóságteljes lezárásában, a család összetartásában. A helyzet természetesen különleges figyelmet, hozzáértő környezetet és hangulatot követel. A Gombás Étterem ebben segítheti a hozzátartozókat. Halotti torok esetén éttermünk nem az üzleti érdekeket kívánja előnyben részesíteni. Célunk, hogy kedvezményeket tartalmazó menüinkkel segítsük vendégeinket ezen a nehéz napon. Az egyszerű egyfogásostól a háromfogásosig, több lehetőség közül választhatnak:

 

HT1 menü
Rántott szelet vegyes körettel
készülhet csirkéből, pulykából, vagy sertésből megbeszélés szerint
(nagy adag, 2 szelet hús rizzsel és hasábburgonyával)
Káposzta saláta
Korlátlan üdítő ital fogyasztással
4600.- Ft/fő

 

HT2 menü
Kis adag rántott szelet vegyes körettel
készülhet csirkéből, pulykából, vagy sertésből megbeszélés szerint
(kis adag, 1 szelet hús rizzsel és hasábburgonyával)
Káposzta saláta
Korlátlan üdítőital fogyasztással
4200.- Ft/fő

 

HT3 menü
Göngyölt hús sajttal-sonkával töltve és rántva, vegyes körettel
készülhet csirkéből, pulykából, vagy sertésből megbeszélés szerint
(nagy adag étel rizzsel és hasábburgonyával)
Káposzta saláta
Korlátlan üdítőital fogyasztással
5500.- Ft/fő

 

HT4 menü
Hentes borda petrezselymes burgonyával
roston sült sertéskaraj, tarjából, szalonnából, uborkából készült fűszeres, szaftos raguval,
petrezselymes burgonyával tálalva
(nagy adag étel 2 szelet hússal, salátát nem igényel)
Korlátlan üdítőital fogyasztással
5200.- Ft/fő

 

  • A felsorolt menük kiegészíthetőek több fogással, melyek árait megtalálja az étlapunkon,
    vagy megtudhatja az étteremből, és csak hozzá kell adni a választott menühöz:
    Újházy Tyúkhúsleves
    Somlói Galuska vagy Parfait (A Somlói Galuska felezhető példáúl)
  • A felsoroltakon kívül bármilyen más menü összeállítására, más fogás hozzáadására van lehetőség weboldalunk étlap kínálatáról, vagy egyedi kívánság szerint.

 

Régi hagyományok, a halotti tor eredete:

Az éttermünkben eltöltött hosszú évek során számtalan esetben kérdeztek a halotti torról. Illő-e, szokás-e még tartani? Kiket szokás meghívni, milyen körülmények szükségesek hozzá? Sok kérdésre én magam sem tudtam a választ, így utánanéztem, és leírtam az általam találtakat. Faluhelyen a mai napig szokás tort ülni, hagyománya pedig sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Számtalan kultúra része a mai napig.
 Tor szavunk eredeti jelentése "bőséges, ünnepélyes lakoma”. Eredő jelentése szerint bármely kiadós ünnepi étkezést jelent. Napjainkban a tor szó hallatán elsősorban a halotti torra gondolunk, melynek gyökerei egészen a pogány szokásokig nyúlnak vissza. A régi időkben a temetési lakomával - torral - az elhunytat „vendégelték meg”. Országunkban ezen mélyen gyökerező hagyomány a kereszténység felvétele után is megtartotta fontosságát, mely  számtalan más népnél is fontos szerepet játszik. Sok más gondolatot is olvashatunk az elmúlásról. A természetes népek szerint a halott nem távozik el a földről, hanem szellemalakban tovább él, így lakomájukban is részt vesz. A Halotti tor tehát bizonyos népek szerint olyan vendégség volt, melyet a halott adott hozzátartozói és barátai tiszteletére.
A hagyományok szerint halotti tort a temetés után, vagy évenként a temetés napján rendeztek a hozzátartozók. Ily módon vált a legtöbb nép szokásává és lett épp oly ünnepélyes esemény, mint a születés, a házasságkötés, és a keresztelő.
 A lakoma díszére számtalan nép ma is sokat ad. Lehetőség szerint minél nagyobb vendégsereg körében szeretik megülni, ezt tekintve a "tisztességes temetés" egyik elengedhetetlen feltételének.
A változó szokások, a felgyorsult életritmus ellenére azonban még mindig akadnak sokan, akik fontosnak tartják ezt a közös eseményt.
A szeretett hozzátartozó búcsúztatásának feltételeit minden esetben illik tiszteletben tartani. Legyen szó bármilyen jellegű kérésről, a nyugodt és meghitt környezet megteremtése a legfontosabb feltételek egyike. Éttermünk számtalan esetben nyújthatott segítséget vendégeinek búcsúztatás alkalmával. Ismerve és megértve ezt a nehéz helyzetet igyekszünk a lehető legmegfelelőbb körülmények megteremtésére, legyen szó felszolgálásról, vagy a helyszín megválasztásáról.

 

 

 

 

GOMBÁS ÉTTEREM
1181 Budapest, Dobozi u. 70.
Asztalfoglalás: +36 30 14 31 555
Rendezvényinformáció:
Ifj. Gombás András
mobil: +36 70 585 6868
(hívható minden nap 10:00h-tól 24:00h-ig)
fax: +36 1 292 0883
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.