1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Nyitvatartás

Hétfő - Kedd - Szerda:
ZÁRVA
Csütörtök:
17:00 - 22:30
Péntek - Szombat:
12:00 - 22:30
Vasárnap:
12:00 - 18:00

Kiemelt linkek

Esküvői jótanácsok

Előszó

Édesapám kocsmájában, az erzsébeti Kakukk vendéglőben 6 évesen esett a fejemre az első söröskorsó felszolgálás közben, mert nem értem fel a könyöklőpultot. Nagy sírás lett a vége, de elmondhatom: azóta mozgok vendégek között a vendéglátóiparban.
Komoly rendezvényekkel először tanuló koromban, a Grand Hotel Hungáriában találkoztam,
majd a Gundel Étterem ódon falai között bővíthettem tudásomat, hol nagyon szigorú etikettet követve segítettük híresebbnél-híresebb vendégek rendezvényeit. Idősebb kollégáim pedig sok -csak a gyakorlat során elsajátítható- praktikát tanítottak. Rendezvényekkel, esküvőkkel 1995-óta foglalkozom éttermünkben. A hosszú évek során számtalan tárgyaláson volt szerencsém segíteni az érdeklődőket, későbbi vendégeinket. Ezen beszélgetések alkalmával nemcsak a rendezvény "éttermi" témájával foglalkozom, hanem igyekszem jó tanácsokkal, ötletekkel ellátni azokat, akik kérik. Minden beszélgetés során próbálok olyan kérdéseket, esetleges problémaforrásokat átbeszélni, melyek letisztázása segíti a tökéletes rendezvény megtartását.
Célom, hogy Önöknek feleljen meg a rendezvény, Önök érezzék jól magukat! Ehhez azonban a tapasztalat számtalan olyan pontot biztosíthat, melyet figyelembe véve elkerülhetjük a problémás perceket.
Írásomat tehát sokéves tapasztalataim alapján állítottam össze, melyet elolvasva talán segíthetek a fiatal pároknak esküvői vacsorájuk tökéletesítésében.
Egy dologról azonban ne feledkezzünk meg: minden menyasszony volt egyszer kislány, aki
a tökéletes férfiról álmodozott. Számtalanszor elképzelte magát gyönyörű hófehér ruhában, választott párja oldalán. Megálmodta a színeket, hogy milyen díszítést szeretne majd azon a bizonyos napon. Az esküvő tehát egyedi esemény, a döntés mindig a fiatal pár kezében van!
Gondolataim útmutató jellegűek,
számomra az a legfontosabb, hogy friss házasainknak csodás életre szóló emléket biztosítsunk!


Tisztelettel:
Ifj. Gombás András

 

 

Lélekszám-étkezési létszám

Amennyiben sok a gyermek a meghívottak között, a létszám és az étkezők száma eltér egymástól. Általában a csecsemőket nem számolják az étkezési létszámba. A felnőtt ember adagjával nem bíró gyermekekre fél adagot érdemes számolni. Ne feledjük azonban, hogy minden csecsemőnek és gyermeknek szüksége van egy széknyi helyre a szülei mellett a mózeskosár, vagy etetőszék számára! Így tehát a terítési létszámnál összlétszámot számolunk, míg az étkezési létszám alapján rendelt menü ennél kevesebb lesz.
Így számolva akár 5 adag menüt is megspórolhatunk, mely komoly összeggel kímélheti pénztárcánkat! Amennyiben a összlétszám és az étkezési létszám eltér egymástól, ne feledjük tájékoztatni a választott éttermet!

 

Ültetési rend

Az ültetési rend szerkesztése és az ültetőkártyák elkészítése nem kis feladat. Minden esetben emeli a színvonalat, főleg ha kis ajándékot is helyeznek a névtáblák mellé.  Előfordul, hogy a névtábla és az ajándék egyesül, legjobb példa erre a magyaros mézeskalácsból készült ültetőkártya. Ültetési térkép is készíthető, melyet egy elegáns kottatartón a bejáratnál elhelyezve mindenki könnyen megtalálja helyét a teremben.
Tapasztalatom szerint az ültetési rend készítésének csak határozottan, a család tagjainak ismeretében szabad nekikezdeni. Aki nem biztos döntéseiben, és a család tagjait telefonon hívogatva, levelezve akar bizonyosságot szerezni az általa írt ültetési rend helyességéről, az a végére olyan plusz problémát és feladatot állít maga elé, melyet nagyon nehéz lesz átlépni.
Az ültetési rend készítésénél érdemes figyelembe venni az asztaltársaságok összetételét. Azonos érdeklődésű, egymást ismerő batárokat jobb egy asztalhoz ültetni, hiszen ez megalapozhatja a későbbi jó hangulatot. Az ültetési rend összeállításnál semmi sincs kőbe vésve,hiszen a vacsorát követő vigadalom alatt sokan átülnek más asztalhoz, táncolnak, sétálnak.

 

Gyermekszék

Általában az éttermek rendelkeznek gyermekszékkel,de ne legyünk biztosak abban, hogy a gyermek is jól fogja érezni magát benne. (Főleg ha 4-12 órát tartózkodunk a kicsivel az esküvőn.) Ilyenkor az otthoni jól bevált gyermekszék lehet a megoldás, melyre érdemes felhívni gyermekkel érkező vendégeink figyelmét!

 

Vidékről, messziről, külföldről érkező vendégek

Előfordulhat hogy a násznép messziről érkező tagjai korán indulnak útjukra,így az evvel járó sietség, a programok alakulása miatt nem jutnak ételhez. Sok esetben a szertartást követő programok, az idő elhúzódása miatt egészen a díszvacsoráig nem esznek a messziről érkezett vendégek. Erre  lehet megoldás a szertartások előtt/ között kínált üdítő, pálinka és pogácsa.
Emlékezetessé teheti az eseményt, ha maga a menyasszony kínálja a falatokat fonott kosárból az éhező vendégeknek. Ez az apró figyelmesség örök emlék lesz a családtagoknak.
Hasonló helyzetbe keveredhetünk korai szertartás esetén is. Ilyenkor tudhatjuk: korán fogunk érkezni az étterembe. Ebben az esetben kérhetünk hideg előételt, vagy hideg ízelítőt az étteremtől, melyet a pincérek a násznép érkezésekor szolgálnak fel. Másik megoldás lehet egy négyfogásos vacsora kettébontása: Ebben az esetben először felszolgálják az előételt és a levest(például 15:00-kor) mely eltart 16:00h-ig. Ezután következhet a tánc, a vetítés, majd a főétkezés és a desszert (például 18:00-kor). Végezetül pedig jóllakottan folytatódhat a mulatság!

 

Mennyi pogácsa és aprósütemény szükséges egy esküvőre?

Véleményem szerint pogácsa és aprósüti nélkül nem esküvő az esküvő! Az asztalon lévő sütemény Jelképezi bőséget, családias hangulatú, unaloműző, mivel mindig van mihez nyúlni nassolásképpen. Rendkívül fontos hangulati elem, mennyiségét érdemes úgy kiszámolni, hogy az esküvő végéig kitartson. Vendégként elszomorító lehet, mikor kedvenc pogácsa, vagy süti fajtánkat már a rendezvény félidejétől nem leljük fel egyik asztalon sem.
Mivel a cukrászati üzemek kilóra árusítják termékeiket, így számítása roppant egyszerű: 10 személyenként kell számolni 1kg-ot. A kapott eredményből vonjunk le 1kg-ot ha éjfél előtt tervezzük befejezni az esküvőt, illetve adjunk hozzá 1kg-ot, amennyiben éjfél utáni tartózkodást tervezünk. Tehát 80 fő éjfél utáni tartózkodással: 8x1kg+1kg=9kg 80 főre tehát 9kg pogácsát és 9kg apró édes süteményt érdemes rendelni.

 

Teremdíszítés-asztaldekoráció

Sokan legyintenek a teremdíszítésre, a felmerülő költségek hallatán elámulnak, vagy csak egyszerűen nem látják szükségét. Sokan nem tulajdonítanak akkora jelentőséget neki, mint a menü
összeállításának.
Ne feledjük azonban: esküvőnk egyszeri, megismételhetetlen alkalom! Örök emlék lesz nekünk, és násznépünknek egyaránt! Minden apró díszítőelem hozzátesz, különlegesebbé varázsolja a helyszínt, fokozza a hangulatot. Az így elkészülő fotók és videofelvétel is színesebb, intenzívebb és hangulatosabb lesz, mint egy díszítetlen teremben. Nem elég a vendégek díszes öltözete. Érdemes a teremnek is pompáznia!
A legszebb és legmeghittebb hangulatot az élővirág nyújtja. Véleményem szerint nem ér fel egyetlen dekoráció sem az élővirág egyszerű szépségéhez. Színei, formái különleges atmoszférát teremtve élettel töltik meg a termet. Nem szükséges mindig a legdrágább, legkülönlegesebb megoldásban gondolkodni. Lehet diszkrét asztali virágdísz is, a fotókon, és az ünnepi hangulat szempontjából így is tökéletes lesz.  A választott virág legyen alacsony, és az asztal méretéhez illő, hogy a szemben ülőket ne zavarhassa beszélgetés közben.

Ne rohanj be elsőnek a terembe!

Az étterembe való érkezést a templomi vagy az anyakönyvi szertartáshoz hasonlíthatom. Az ifjú párnak itt sem szabad elsőként a terembe lépni! Amíg a friss házasok nem lépnek be az étterem rendezvénytermébe, addig ők maguk házigazdaként az étterem ajtajában fogadják, irányítják a násznépet, majd utolsóként belépve válnak ők maguk is vendéggé.
Gondoljunk csak bele: Az elsőként terembe rohanó ifjú pár nem kelt semmilyen hatást. Az utánuk érkező vendégek helyet foglalnak mint egy színházi előadásnál, és várják a kezdődő valamit, de nem fog történni semmi, hacsak a vőfély, vagy a zenekar nem tesz valami csodát. Ebben az esetben az esküvő hangulata a nulláról indul, melynek korrigálása igencsak nehézkes.
Ezzel ellentétben az utolsóként belépő ifjú párt már felcsigázva, izgatottan várja násznépe. A zenekarnak lesz ideje belépő zeneszámot játszani, evvel egy időben a násznép szinte biztosan tapssal, csörömpöléssel,  kitörő jókedvvel fogadja őket, nem beszélve a kattogó fényképezőgépekről. Ez a belépő már megalapozza az este jó hangulatát!

 

Fotós-videós

Véleményem szerint az esküvő pillanatainak megörökítése elengedhetetlen, még abban az esetben is, ha az ifjú pár szűk családi körben, tánc és felhajtás nélküli esküvőt szervezett. Azért merítek bátorságot eme sorok leírásához, mert sok esetben találkoztam később vendégként visszatérő fiatal párjainkkal, akik szomorúan számoltak be rossz döntésükről fotó/videó tekintetében.
Sok esetben olyan emberek arcán láttam csalódottságot, akik esküvőjük előtt eltökéltek voltak abban, hogy sem fotó, sem kamera nem szükséges az éttermi tartózkodás idejére. Az idő múlásával emlékeink megfakulhatnak, a csodás esemény, a gyűrűhúzás, a tánc már nem lesz éles emlékkép.
A fotó, a videó képes újra élővé varázsolni az eseményt, a későbbiekben pedig gyermekeink büszkén nézegethetik szüleik esküvői fotóit! Végezetül pedig ne feledjük rokonainkat, kiknek esküvőnk emléke fontos, és örülnének az emlékbe kapott fotóknak!

 

Mi a különbség vőfély és ceremóniamester között?

A múlt és a jelen.
A vőfély népies hagyományokon alapuló ceremóniamester, a  ceremóniamester pedig letisztult, modern utódja a vőfélynek. A vőfély magyaros, népszokások, népi játékok, verselések, szórakoztató elemek sokaságával tartja meg, sőt fokozza a hangulatot az est folyamán. Ő a hangulatfelelős, feladata a násznép tagjainak akár egyenkénti szórakoztatása is.
A ceremóniamester nem kiabál, nem mond verseket a fogások előtt, nem ő a "hangulatfelelős". A ceremóniamester elegáns, jó megjelenésű, részt vesz az esküvő szervezésében a jeles nap előtt és alatt. Tapasztalt, ezért mindig tudja hogy mi a program, a problémák megoldásában hozzá lehet fordulni. Az ifjú pár jobbkezeként vezeti le az egész napot, így a menyasszonynak és a vőlegénynek jut ideje egymással, és a násznéppel foglalkozni.

 

Szertartásvezető

Előfordulhat, hogy erőfeszítéseink ellenére nem sikerül elintézni az anyakönyvi hivatalban a kívánt időpontot.  Nincs szabad időpont, esetleg családi esemény jön közbe, vagy egyszerűen már megtörtént a hivatalos házasságkötés. így a később kitűzött lagzi napján szeretnék a násznéppel -nem hivatalosan- megismételni az anyakönyvi ceremóniát.
Ilyenkor segít a szertartásvezető, aki elegáns öltözetben, magyar nemzeti vállszalaggal "házhoz jön" az étterembe, és levezeti a nem hivatalos szertartást. Érdemes tudni, hogy a szertartásvezető akkor vállalja el a megbízást, ha az ifjú pár már rendelkezik a házassági papírokkal, hivatalosan már férj és feleség.

 

Főasztal ültetésrendje

Mint azt többször említettem, mindenki úgy alakítja az esküvői főasztalánál helyet foglaló családtagok személyét, számát, és ülésrendjét, ahogy a legmegfelelőbbnek tartja. No de lássuk mik a bevett szokások:
Legfontosabb tényező az esküvői főasztal mérete, melynek kialakításában az esküvői helyszín adottságai a legmeghatározóbbak. A legkisebb asztalforma 8 fős: ifjú pár + 4 édes szülő + 2 tanú. Félreértések elkerülése végett: a tanuk párjai általában nem ülnek az asztalhoz. Nagyobb asztalformánál már szóba kerülnek a testvérek, persze bonyolíthatja a helyzetet, ha mind a két részről sok testvér van.
Ennél nagyobb galibát szoktak okozni a testvérek párjai. A szokás szerint testvéreink részéről csak jegyestársi, vagy házastársi viszonyban lévő párjaik ülhetnek a főasztalhoz,párkapcsolatban lévő társ, illetve egyszerű barát vagy barátnő nem ülhet oda. Felmerülhet a legjobb gyerekkori barát kérdése is, de általában ő sem foglal helye az asztalnál. Ne feledjük azonban: a legjobb barát mint tanú már helyet kaphat a főasztalnál.
Több esetben visszatérő "kínos téma" az elvált szülők jelenléte. Sok esetben túl nagy szerepet tulajdonítanak a kérdésnek, elveszve a részletekben, azon rágódva, kinek is van igazán joga a főasztalnál helyet foglalni.Nem ritkák az ebből fakadó családi veszekedések, felesleges sértődések, melyek végére általában mindenki elfelejti: ez a nap az ifjú párról szól...A főasztalnál tehát az édes szülők ülhetnek!Ez a helyzet arra is vonatkozik, hogy ha az elvált szülők nincsenek jó viszonyban! A mostoha szülők esetleges féltékenykedése elronthatja az esküvő szervezésének hangulatát, megbánthatja az ifjú párt.
Jó tanácsom tehát az ifjú pároknak a következő:
Legyünk őszinték, egyenesek, megfontoltak, de elsősorban határozottak, hiszen a saját esküvőnket szervezzük! Azt a napot, mely csak rólunk szól, és szeretettel tölti el egész családunkat. Mindegy hogy csak egyikük szülei váltak el, vagy mindkettőjüké. Beszélgessünk velük erről jóval az esküvő időpontja előtt kizárólag 8 szemközt! Udvariasan közöljük velük, hogy döntésünk szerint -az etikettnek megfelelően- az esküvőnkön az édes szülők fognak a főasztalnál ülni.
Ez a "szigor" kizárólag a vacsora idejére vonatkozik, hiszen a vendégsereg utána felbolydul, a szülők pedig odaülhetnek választott párjukhoz. Minden család, és minden szituáció más. Sok esetben a mostohaszülők iránti kötődés felborítja a szabályt, hiszen a fiatal pár érzései a legfontosabbak!  Itt is-mint az esküvői szervezés során mindig- az ő akaratuknak kell érvényesülni!
Elhunyt szülő esetén néha virágot, égő gyertyát helyeznek az elhunyt szülő helyére. Ez azonban nagyon ritka és nem írja elő semmilyen etikett.
A legegyszerűbb főasztal-forma a szülőkkel alkotott 6 személyes asztal, tanúk nélkül, valamint a legnagyobb forma, mely -döntésünk alapján- bármekkora és bármilyen összetételű lehet. Nem kőbe vésett törvények ezek!

 

Tortavágás hagyománya

Szinte minden esküvői tárgyalásom alkalmával felmerülnek a tortavágást övező illemszabályokkal kapcsolatos kérdések. Hány órakor, milyen körülmények között, milyen ruhában és hogyan történjék a tortavágás? Az alábbiakban igyekszem összefoglalni a magyar népszokásokat.
A tortavágás szertartása nincs időhöz kötve, az sem igaz hogy éjfélkor kell elkezdeni. Az előzmények a menyasszonytánccal kezdődnek, ahol a menyasszony olyan bájosan táncol, hogy a násznép valamelyik férfi tagja -a táncon felbátorodva- elrabolja. A párját vesztett vőlegénynek valamilyen próbatétellel, vagy népszokáson alapuló játékkal bizonyítania kell rátermettségét,igazolnia kell választottja iránti szeretetét. A vőlegény remélhetőleg sikerrel veszi az akadályokat és visszaszerzi hitvesét.
Ezt a tényt ünnepli a tortavágás, mely a két egymás számára idegen család, és a násznép közös ünnepe. A fiatal feleség új ruhában, menyecskeruhában jelenik meg a násznép előtt. Ebből következik tehát, hogy a tortát menyecskeruhában vágjuk fel, és nem fehér menyasszonyi ruhában. Manapság azonban a fotók és a menyasszonyok kedvéért fehér menyasszonyi ruhában történik a tortavágás. Ezt is mindenki-saját akarata szerint- maga kell eldöntse!
Sokéves magyar hagyományunk a grillázstorta. Az ifjú házasok a torta közös összetörésével bizonyítják összhangjukat,  az összetört darabok száma pedig a házas évek számára is rámutat!
A tortavágás ne legyen egyszerű és gyors, adjuk meg a módját, legyen fénye és pompája, élvezzük ki ezeket a perceket is! A "szeánsz" során a menyasszony vágja a tortát, adagolja, és a vőlegény  hordja szét, azaz felszolgálja a vendégeknek. Meg lehet kérni az étterem alkalmazottait hogy segítsenek, de nem illik. Nem az éttermet sértjük vele, hanem a hagyomány szerint az ifjú pár az esküvői torta kínálásával köszöni meg a két családnak, hogy szeretetükben elkísérték és támogatták őket. Nem utolsó szempont, hogy az esküvő során ez az első közös feladatuk, melyet az ünneplés alatt közösen végeznek.

 

Vetítés az esküvőn

Napjainkban bevett szokás lett az ifjú párt bemutató vetítés. Sokan első hallásra elutasítják. Mielőtt azonban elvetnénk az ötletet, vizsgáljuk meg a kérdést a vendégek szemszögéből.
Aki unalmasnak, vagy feleslegesnek gondolná ezt a 8-10 percet, az képzelje magát a rokonok, ismerősök helyébe! A vetítés során a násznép végignézhet egy kisfilmet arról, hogy az általa szeretett személy kivel köti össze életét. Rövid összképet kaphat két élet összefonódásáról, születésüktől napjainkig. Kijelenthetjük tehát, hogy a vetítés egy rendkívül szívhez szóló esemény.
A legfontosabb, hogy ne legyen hosszabb 8-10 percnél! Lényegre törő, szórakoztató és átütő legyen, melyet rövidsége csak erősít. 10 percnél hosszabb vetítésnél megfigyelhető az ajtón kiszivárgó, unatkozó, utcán cigarettázó vendégek sokasága.
A vetítés során először a menyasszonyt, majd a vőlegényt mutatják be képekben, esetleg kisfilmekben, humorral és zenei aláfestéssel fűszerezve.

 

 

GOMBÁS ÉTTEREM
1181 Budapest, Dobozi u. 70.
Asztalfoglalás: +36 30 14 31 555
Rendezvényinformáció:
Ifj. Gombás András
mobil: +36 70 585 6868
(hívható minden nap 10:00h-tól 24:00h-ig)
fax: +36 1 292 0883
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.