Magyar Vendéglátók Régiós Szövetsége

Szövetségi hírek 2010

Vissza a 2011-es év eseményeihez

KÖZLEMÉNY

A 2010.12.05-én megjelent, "A nyitvatartási időtől függ a hódmezővásárhelyi kocsmák adója" című MTI hír kapcsán az alábbi közleményt tesszük közzé:

KÖZLEMÉNY
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének keretein belül működő Magyar Vendéglátók Régiós Szövetsége tiltakozik azon hódmezővásárhelyi döntés ellen, miszerint az este nyolc óra után is nyitvatartó, melegkonyhával nem rendelkező vendéglátó egységeket újabb adóval sújtsák. A szövetség álláspontja az, hogy az ilyen problémákat nem újabb adó kivetésével, hanem a helyi rendelkezéseknek eleget nem tevő üzletek önkormányzati és rendészeti szankcionálásával kell megoldani. Véleményünk szerint ez az adó nem alkalmas a probléma megoldására, mivel a rendeleteket betartó üzleteket egy igazságtalan adóval sújtja, míg a hangoskodó egységek egyszerűen bezárhatnak este nyolc órakor, így mentesülve ezen adó alól. A szövetség aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy ez a rendelkezés országosan is elterjedhet. A szövetség véleménye szerint a vendéglátós szakmának inkább könnyítésekre lenne szüksége, mint újabb adókra.

2010.12.15: GKRTE közgyűlés és gasztronómiai verseny

Szeretettel vár minden érdeklődőt a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület éves KÖZGYŰLÉSÉRE és a DR. KETTER LÁSZLÓ ÉVADZÁRÓ, HAGYOMÁNYŐRZŐ GASZTRONÓMIAI VERSENYRE, mely 2010. december 15-én 9 órai kezdettel kerül megrendezésre Mogyoródon, a Csíkvölgyi Pipa Csárdában (Dózsa György út 2.sz.). A közgyűlés és a szakmai program levezető elnöke: Perna Pál a GKRTE elnöke és szóvivője lesz.

 

A GKRTE szakmai konferenciájának és közgyűlésének napirendje:

8.30 Regisztráció
9.00 A GKRTE tagjait és vendégeit a házigazda település önkormányzata nevében köszönti: Babicz László, Mogyoród polgármestere
9.10 Évadzárás az Advent jegyében: Verseczkyné Sziki Éva, a GKRTE Idegenforgalmi Bizottságának elnöke
9.30 A szakmai konferenciát és a közgyűlést megnyitja, továbbá a napirendet ismerteti: Perna Pál, a GKRTE elnöke
9.40 A hagyományőrző gasztronómiai verseny programját, illetve forgatókönyvét ismerteti: Vörös István Attila, a GKRTE alelnöke, rendezvény házigazdája
9.50 Tájékoztató a falusi turizmusról és a vidékfejlesztésről. Előadó: dr. Csizmadia László, a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke
10.10 Megemlékezés Dr. Ketter László professzor úrról a GKRTE évadzáró, hagyományőrző versenyének névadójáról. A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara és a GKRTE közötti további szakmai együttműködés lehetőségei. Előadó: Dr. Gundel János, Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának tanszékvezetője
10.30 Tájékoztató a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága 2011. évre tervezett feladatairól, a turizmus törvény és a vendéglátással kapcsolatos szakmai koncepció előkészítéséről. Előadó: Dr. Horváth Endre, turisztikai szakállamtitkár helyettes
10.50 Szünet
11.05 Tájékoztató a Gödöllői Királyi Kastélyban folyamatban lévő kulturális turisztikai célú beruházás jelenlegi szakaszának várható befejezéséről, illetve hazánk EU soros elnökségére történő felkészülésről. Előadó: Dr. Újváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. igazgató helyettese
11.25 Tájékoztató a Hungaroring Sport Zrt. 2011. évre tervezett tevékenységéről. Előadó: Gyulay Zsolt a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója
11.45 Javaslat a GKRTE tagjai 2011. évi tagdíjának megállapítására vonatkozóan. Előadó: Perna Pál, a GKRTE elnöke
12.00 Tájékoztató a szakács és cukrász szakma és oktatás helyzetéről és a 2011. évre tervezett programokról, illetve szakmai versenyekről. Előadók: Benke László, olimpiai bajnok mesterszakács, Várhelyi Miklós, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöki megbízottja, Venesz-díjas mesterszakács, Pataki János, a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Cukrász Mester Bizottságának elnöke
12.45 A GKRTE évadzáró szakmai programjának zárszavát elmondja: Dr. Boross Péter a GKRTE tiszteletbeli elnöke, volt miniszterelnök

 

II. Dr. Ketter László hagyományőrző gasztronómiai verseny programja

8.30 A versenyzők a helyszínen - a Csíkvölgyi Pipa Csárda konyhájában - a befejező konyhai műveleteket követően tálalják a verseny kiírás alapját képező családi díszétkezésekre jellemző ételsorokat. Az előírt határidőben 14 turisztikai szolgáltató, intézmény, civil szervezet nevezett be a hagyományőrző gasztronómiai versenyre. A versenyzők római számokkal jelzett listája a 3. számú mellékletben tekinthető meg. A gasztronómiai versenyt követően a résztvevők pontos megnevezése, a versenyben elért helyezése és az általuk elkészített ételkülönlegességek bemutatása a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület www.gkrte.hu című honlapjának szakmai oldalán is elérhető lesz. A résztvevő csapatok vezetői, illetve képviselői egy adag levest, főételt és desszertet tálalnak fel a szakmai zsűri elé, a további 9 adag étel a svédasztalra a vendégek elé kerül kóstolás céljából.
10.00 A zsűri az előzetesen kisorsolt sorrendben kezdi meg az ételsorok minősítését, majd pedig az általa felállított rangsornak megfelelően ítéli oda a verseny támogatói által felajánlott díjakat.
A zsűri elnöke: Benke László, olimpiai bajnok mesterszakács.
A zsűri elnök helyettesei: Várhelyi Miklós, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöki megbízottja, Venesz-díjas mesterszakács; Pataki János, a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Cukrász Mester Bizottságának elnöke.
A zsűri tagjai: Petrezselyem Adrien, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezető igazgatója; Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete Képviselő-testületének tagja; Nagy István, a nagykőrösi Cifra Csárda tulajdonosa; Csíki Sándor, gasztronómiai újságíró, a zsűri szóvivője.
13.10 A GKRTE tagjai és meghívott vendégei - a gasztronómiai versennyel egyidejűleg zajló szakmai konferencia befejezését követően - a svédasztalra feltálalt ételek kóstolója során ízlelhetik meg a szakértő zsűri által korábban már minősített különleges ételsorokat.
14.00 Eredmény hirdetés - Csíki Sándor, Várhelyi Miklós és Pataki János közreműködésével.
14.45 A szakértő zsűri által minősített ételkülönlegességek előállítóinak, szolgáltatóinak az elismerő oklevelek átadja: Benke László és Dr. Boross Péter.

A versenyzők díjazása céljából felajánlott ajándéktárgyakat - a szakmai zsűri döntésének figyelembevételével - a felajánló cégek képviselői adják át a díjazottaknak.

Interjú a Kerületiek a kerületiekért díj kapcsán

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XVIII. kerületi tagcsoportja idén először osztotta a Kerületiek a kerületiekért díjat, melyet Gombás András az MVI képviselő testületeti tagja kapott. Az eseménnyel kapcsolatban a Lőrinci Magazin-ban jelent meg egy interjú.

 

Kovács László interjú

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

A Turizmus Panorama interjút készített Kovács Lászlóval, az MVI új elnökével.

 

Beszámoló az MVI Elnökválasztó Tisztújító Közgyűléséről

2010. november 15-én Tatán, a Hotel Gottwaldban került megrendezésre az MVI közgyűlése, mely egyben elnökválasztó közgyűlés is volt.
Az eseményen először Háber Tamás elnök tartotta meg rendes éves beszámolóját, melyben nemcsak az elmúlt évre, hanem elnökségének 8 évére is kitekintett amikor a vendéglátás helyzetét értékelte. Előadásában beszélt az eddig elért eredményekről és meglévő gondokról, és kiemelte, hogy az MVI új elnökségének maradt megoldandó feladat bőven, de talán most több az esély arra, hogy az új kormány ebben jobb partnere lesz a szervezetnek. Búcsuzóul Háber Tamás megköszönte, hogy az elmúlt 8 évben a magyar vendéglátást szolgálhatta az MVI elnökeként, valamint köszönetet mondott a munkáját segítő elnökség tagjainak. Az elhangzott előadás diáit itt tekintheti meg!

A közgyűlés vendége Horváth Endre helyettes államtitkár volt, aki előadásában tolmácsolta a kormány azon szándékát, hogy a vendéglátást is kiemelt ágazatként fogják kezelni.
A felszólalásról részletesebben itt olvashat.

Horváth Endre előadása után kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az étkezési utalványok rendszere nem a vendéglátósok igényei szerint fog alakulni, vagyis az étkezési jegyeket ezentúl fogyasztásra kész termékek vásárlására lehet majd fordítani, ami hideg és meleg ételeket egyaránt magába foglal. Pozitív hírként pedig azt tudta bejelenteni, hogy az üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártya a vendéglátó helyek forgalmát is élénkíteni fogja és a kártya után fizetendő jutalék mértéke is jóval kisebb (1,5%) lesz, mint az üdülési csekk esetében. Az előadás befejezése képpen a helyettes államtitkár konzultációkat igért a szakmával és ezen belül az MVI új vezetésével is.

A közgyűlés folytatásában Thurzó Béláné Gazdasági Alelnök a tisztújítás menetét ismertette, majd a jelölteket mutatta be a jelenlevőknek. Tájékoztatta a hallgatóságot, hogy az MVI Elnök posztra több ajánlás is érkezett, melyek közül két jelölt vállalta volna a megmérettetést, de Berkes Gyula visszalépésével egy jelöltre szűkült a választási lehetőség. Ezek alapján elnökjelöltként Kovács László (La Fiesta Party Service) indult, míg a 18 tagú képviselő testületeti tagságra 24 ajánlás érkezett.

Kovács László elnökjelölt programbeszédével folytatódott a rendezvény. Előadásában az eddig kitűzött célok megvalósítása mellett új irányokat is megjelölt, többek között egy állandó titkárság működtetését, külföldön való megjelenést, jogsegély és tanácsadói szolgálat létrehozását, Gundel Díj megalapítását, magyar alapanyagok és ezen belül a háztáji termékek népszerűsítését a szakmában, valamint a kormánnyal való szoros együttműködést. Az elnökjelölt kifejtette, hogy programjának megvalósításához az anyagi hátteret is meg kell teremteni, valamint egy szélesebb tagsági körre van szüksége az MVI-nek. Programja megvalósításához a tagság segítségét kérve köszönte meg a jelölést.

A programbeszéd után eljött a szavazás pillanata, melyet a szavazatok összeszámlálása követett. Fél óra elteltével megszületett az eredmény mely a következő:


Nagy többséggel az MVI elnöke Kovács László (La Fiesta Party Service) lett.

A 18 tagú képviselő testületet tagjai pedig a következők: Berkes Gyula (Biaritz Étterem, Budapest), Borsi András (Hintaló Étterem, Siófok), Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Balatonszemes), Garaczi János (Tanyacsárda, Lajosmizse), Gombás András (Gombás Étterem, Budapest), Gottwald Zoltán (Gottwald Hotel, Tata), Háber Tamás (Aranykacsa Étterem, Pécs), Herz György (Belcanto Étterem, Budapest), Horváth Tamás (Chez Nicolas Étterem, Szentendre), Jakabffy László (Apetitorium Kft.), Károvits Tamás (Gárvics Kft.), Krivács András (Fenyves Csárda, Baktalórántháza), Major Vilmos (Tercia Étterem, Sopron), Molnár Attila (Arany Kaviár Étterem, Budapest), Radvánszky Attila (Haxen Király Söröző, Budapest), Rápolthy István (Tuba-tanya, Hajdúszoboszló), T. Nagy Tamás (Gerloczy Kávéház, Budapest), Thurzó Béláné (Gastroszolg Könyvelő Iroda)

Az MVI új testülete

A Turizmus Panoráma Bulletin választásról szóló beszámolója itt olvasható!

A Vendég&Hotel Online Háber Tamással készült, elnökségével kapcsolatos interjúja itt olvasható.

A GSzT Online-on megjelent cikk pedig itt olvasható.

 

2010. november 15.: MVI Közgyűlés

2010. november 15-én 13.00 órakor a Hotel Gottwald Wellness & Spa konferencia termében (2890 Tata, Fekete u. 1.) kerül megrendezésre az MVI elnökválasztó közgyűlése. Az MVI elnöksége minden érdeklődőt szerettel vár a rendezvényen.
A meghívót ide kattintva olvashatja.

2010. október 26.: "Kerületiek a Kerületiekért" vállalkozói díj

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XVIII. kerületi Tagcsoportja és a Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXI. Marketing és kommunikációs Osztálya közös szervezésében megrendezésre került az 58. "Vállalkozói klub".

Ezen rendezvény keretein belül került átadásra a "Kerületiek a Kerületiekért" vállalkozói díj, melyet idén Gombás András kapott. Gratulálunk!

Választás előtt az Ipartestület

A Minőségi Borok Ételek magazin októberi száma is foglalkozik az MVI elnök választással. A cikk ide kattintva olvasható.

10 éve történt...

Az elmúlt időszakban sokat olvashattunk ezen az oldalon is a turizmus helyzetéről és az ágazaton belüli teendőkről. A magyar turizmus fellendítésének egyik fontos eszköze közé tartozik, hogy miként népszerűsítjük Magyarországot, mint turisztikai célpontot külföldön.

A Német Újraegyesítés (1990. október 3.) 20 éves évfordulója kapcsán két történés sorozat jutott eszünkbe, melyek a fenti gondolathoz kapcsolódnak, és azt mutatják be, hogy a vendéglátásnak milyen eszközei voltak annak idején a magyar turizmus népszerűsítésében.

Klikk a nagyobb képhez!

10 éve történt...
Magyar Hetek Berlinben. 2000 októberében, Berlinben a Magyar Hetek rendezvény keretében a Gombás Étterem adta azt a fogadást, melyen a német újraegyesítést ünnepelték a berlini Maritim proArte Szállodában. A rendezvényen neves közéleti személyiségek vettek részt, köztük Matolcsy György gazdasági miniszter. Sikeres időszak volt ez a Gombás Étterem életében, hiszen saját finanszírozásukban népszerűsíthették hazánkat Németországban. A Magyar Hetek rendezvény keretein belül mutatták be a magyar gasztronómiát 5 hétig a berlini Mercure Szállodában, két hétig az előbb említett Maritim proArte Szállodában, valamint 2 hétig a drezdai Hilton Szállóban. Az összes rendezvényen abban a hitben vettek részt, hogy a turizmus vezetői észreveszik ezek fontosságát, és útmutatót kapnak a jövőt illetően...

 

Klikk a nagyobb képhez!

8 éve történt...
Újra megnyitott Drezda egyetlen magyar étterme a Szeged. Ezzel az eseménnyel 13 év után a magyar gasztronómia újra képviseltethette magát Drezdában. Az éttermet a Gombás család által létrehozott Gombás Restaurant GmbH bérelhette ki 10 évre. Az étterem átalakításához és berendezéséhez szükséges pénzeszközöket állami segítség híján saját erőből oldották meg, egy jelentős hitel felvételével. Az étterem megnyitásával titkon abban is reménykedtek, hogy a turizmus vezetői észreveszik ennek fontosságát, és útmutatót kapnak a jövőt illetően...

 

A jelen...
A vendéglátósok egy jó része a túlélésért küzd jelenleg. Így ahhoz, hogy a fentiekhez hasonló sikerekről lehessen beszámolni, a turizmus vezetőinek segítségére lenne szükség a jövőben, mert saját erőből már nem megy...

2010.09.24: Háber Tamás előadás

2010.09.24-én a Danubius Hotel Gellértben tartott előadást Háber Tamás MVI Elnök, a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett, az Új Széchényi Terv programjait megvitató konferencián. Az előadás a "Gyógyító Magyarország - Egészségipar" programponthoz kapcsolódott, az egészséges táplálkozás fontosságáról szólt, valamint arról, hogy mindebben mi a szerepe a vendéglátásnak.

Az előadás szövege ide kattintva olvasható!

Köszönet nyilvánítás

A Vendéglátás Online oldalán egy interjút olvashattunk Buday Gáborral, melyhez az alábbiakat szeretnénk hozzáfűzni:

Kedves Gábor!
A Gundel fellegvára volt a hazai vendéglátásnak és a vendéglátósok fejlődésének is. Mindig tudtunk valamit tanulni az évek során. Köszönjük, hogy erre lehetőségünk volt, kívánunk hosszú és eredményekben gazdag nyugdíjas éveket!
Köszönjük Gábor!

Gombás András vendéglős.

Egészségturizmus, helyi márkák, csomagok

A Vendéglátás Online oldalán Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárával készült interjú a turizmus fejlesztésével kapcsolatban. A cikk ide kattintva olvasható.

Meghívó

Meghívó
A MATUR Budapesti Tagozata klubnapot tart
2010. szeptember 28-án, kedden, 18. 00-kor.
Téma: "Az új turizmusirányítás koncepciója, a megújuló kormányzati turizmuspolitika cél és eszközrendszere"."
Előadó: Dr. Horváth Endre államtitkár-helyettes
Korreferátum: Dr. Herkó László, a MATUR Budapesti Tagozatának elnöke
Helyszín: Angelika kávéház, 1011 Budapest, Batthyány tér 7.
Szeretettel várjuk a MATUR-tagokat, és az érdeklődőket!
Egyéb információk: www.matur.hu


A fenti meghívót Károvits Tamás továbbította felénk, az alábbi megjegyzéssel:
"Továbbítom a tisztelt vendéglátós kollegáknak a meghívót. Most időben lehet még kérdéseket feltenni a helyettes államtitkárnak és nem ártana ha látná,hogy nem mindíg ugyanazok szólnak szakmánk közös ügyeiért, hanem a vendéglősök is képviseltetik magukat amikor kell,mert érdeklik saját ügyeik és sorsuk!!! Akit tudtok értesítsetek,mert nem ártana ha minél többen lennénk!"

2010.09.08: Gyógyító Magyarország, mint új országkép

A gyógyító Magyarország lesz az országkép szempontjából a következő évek fő üzenete - közölte Botos Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a kamarai védnöki táblák keszthelyi átadási ünnepségén szerdán. A politikus kifejtette: Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy az egészségturizmus valódi kitörési pontot jelentsen, ezért ezen ágazat köré kívánatos felépíteni a magyar országképet.

A politikus kifejtette: Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy az egészségturizmus valódi kitörési pontot jelentsen, ezért ezen ágazat köré kívánatos felépíteni a magyar országképet. A következő évek fő üzenete lesz a "gyógyító Magyarország", amely nemcsak a testi-lelki egészség építéséről, megőrzéséről szól, de azt is szolgálja, hogy "a gasztronómia révén az életminőség, valamint a turistáknak nyújtott szolgáltatások köre és minősége is javuljon". Magyarországon a turizmus árbevételének több mint a fele a vendéglátásból származik, "ezt szeretnénk hangsúlyosabbá tenni, támogatást szerezni a vendéglátásnak" - ismertette Botos Balázs. Hozzátette, hogy a lehetőségek javítása érdekében szükség van a kereslet és kínálat összhangjának megteremtésére. Problémaként nevezte meg, hogy kevés a "klasszikus nemzeti gasztronómiai értéket megtestesítő vendéglátóhely", hiány van a friss hazai alapanyagból és a szakképzésben is vannak elmaradások. A vendéglátóipari megújulásban a balatoni régiónak és a három megyének kiemelkedő szerepet kell játszania, hiszen ez a térség vonzza a Magyarországra látogató turisták legnagyobb részét, "gasztronómiai ellátásuk meghatározza a hírünket a világban".

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: véleménye szerint versenyképes gazdasági környezetet kell teremteni az adózásban, a munkajogi szabályozásban, és csökkenteni kell a bürokratikus terheket. Nagyon fontos a feketegazdaság és a korrupció visszaszorítása, de problémák vannak a szakképzésben, a felnőttképzésben, a felsőoktatásban.

A Zala, Somogy és Veszprém megyei kamarák által közösen szervezett rendezvényen a három megye 13 vendéglátóipari egysége kapott védnöki táblát, a balatoni vendéglátóhelyek közül egy-egy zalai és veszprémi, valamint öt somogyi üzlet. A megyei kamarai védnöki táblát pedig négy zalai, valamint egy-egy veszprémi és somogyi vendéglátóipari egység nyerte el.

Forrás: MTI

2010.09: Régiós vezetőinkről megjelent cikkek

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

A Minőségi Borok Ételek magazin legutóbbi számában két régiós vezetőnkkel kapcsolatban jelentek meg cikkek. Az első Nagy Istvánról, a Nagykőrösi Cifra Csárda tulajdonosával készült, míg a második Gottwald Sándorról és fiairól szól.

 

2010. augusztus: Vendéglátás a számok tükrében

KSH adatok a vendéglátás 2009. évi eredményeiről.

A szálláshely-szolgáltatás mellett a vendéglátás a turizmus másik meghatározó ágazata.
2009-ben a vendéglátásból folyó áron 681 milliárd forint árbevétel származott. Az árbevétel 86%-a, 587 milliárd forint (2008-ban 600 milliárd forint) a kereskedelmi vendéglátásban, 94 milliárd forint (2008-ban 86 milliárd forint) a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztető vendéglátásban realizálódott.

A vendéglátóhelyek eladási forgalmának volumene tovább csökkent, az általános gazdasági válság hatására 2009-ben már 7%-os visszaesés mutatkozott. Ezen belül a kereskedelmi vendéglátásé 8%-kal esett vissza, ezzel szemben a munkahelyi vendéglátóüzleteké 2%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A vendéglátó-szolgáltatások átlagosan 7%-kal drágultak.

2009. június 30-án összesen 57019 vendéglátóhely várta a vendégeket Magyarországon, számuk mindössze 1%-kal (392 egységgel) nőtt az egy évvel korábbi állapothoz képest. A vendéglátóüzletek 87%-át (közel 50 ezer) a kereskedelmi vendéglátóhelyek tették ki, míg a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhelyek részesedése 13% volt.

Vendéglátóhelyek számának alakulása típus szerint, 2009. június 30.

Típus
Száma
Változás 2008-hoz képest (%)
Kereskedelmi vendéglátóhelyek összesen
49 839
100,4
Éttermek
11 767
100,8
Cukrászdák
1 541
90,4
Bárok, borozók
13 982
99,8
Egyéb vendéglátóhelyek
22 549
101,4
Munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhelyek
7 165
102,4
 
Vendéglátóhelyek
57 004
100,7
Ebből: Egyéni vállalkozók által működtetett vendéglátóhelyek
24 077
95,0

A kereskedelmi vendéglátóüzletek és a munkahelyi rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóegységek számának alakulása eltérő. Míg a munkahelyi rendezvényi és közétkeztetést végző üzletek állománya évről évre nő, addig a kereskedelmi vendéglátóüzleteké lényegében változatlan.
Az éttermek, valamint a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóegységek száma 1, illetve 2,4%-kal bővült, az utóbbiak száma meghaladta a 7 ezret.
A cukrászdák száma 10%-kal mérséklődött, az évekig tartó lassuló növekedési és a 2004-től mutatkozó erősödő csökkenési ütem következtében számuk még a 10 évvel korábban mért szintet sem érte el.
Az egyéni vállalkozások vendéglátásban való szerepvállalása számottevően nem változott az egy év alatt. 2009. június 30-án a kereskedelmi vendéglátóegységek 45%-át, a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztető vendéglátók 24%-át egyéni vállalkozók üzemeltették, míg egy évvel korábban ez az arány 48%, illetve 25%-os volt.
Hasonlóan a korábbi évekhez, az ország vendéglátóüzleteinek több mint egynegyede (15 ezer) 2009 első félévének végén is a közép-magyarországi régióban összpontosult, - ebben a régióban koncentrálódott a kereskedelmi vendéglátóhelyek 27%-a és a munkahelyi rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóegységek 28%-a. Egy év alatt a vendéglátóüzletek számának bővülése elsősorban a közép-magyarországi régióra irányult, ebből a fővárosi vendéglátóhelyek számának növekedése 43%-os részarányt képviselt.

A 2009. október 1-jén hatályba lépett a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (XI. 29.) Korm. rendelet, amely hatályon kívül helyezte az üzletek működését szabályozó 133/2007 (VI.13.) Korm.rendeletet, és új alapokra helyezte a kereskedelmi tevékenységet és annak önkormányzati nyilvántartását. Erre való tekintettel a legfrissebb rendelkezésünkre álló adatok 2009. június 30-i állapotra vonatkoznak.

Jelentés a turizmus 2009. évi teljesítményéről
A közép-magyarországi régióban a vendéglátóhelyek száma dinamikusan nő. A vizsgált időszakban az éttermek számának alakulását tekintve csupán a közép-dunántúli régióban figyelhető meg enyhe viszszaesés.
A cukrászdák számának visszaesése a közép- és a nyugat-dunántúli régiókban volt leginkább számottevő, ahol a félév végére 17, illetve 15%-kal kevesebb cukrászda várta a vendégeket.
A munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóegységek száma a korábbi évekhez hasonlóan minden régióban tovább növekedett.
A vendéglátóhelyek száma összességében lényegesen nem változott a kiemelt üdülőkörzetekben az egy év alatt.
Ezzel szemben 2009 júniusában a Balatonnál, a part közeli településeken már 3%-kal több étterem, 4%-kal több bár és borozó, valamint több mint háromszor annyi munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhely működött, mint egy évvel korábban. A cukrászdák száma azonban - az országos tendenciát lényegesen meghaladóan - 17%-kal csökkent.
A kiemelt üdülőkörzetek éttermeinek, a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhelyeinek, valamint a bárok, borozók száma nem változott jelentős mértékben, a cukrászdáké viszont 7%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.
2009 júniusában a kereskedelmi vendéglátóhely és a munkahelyi, rendezvény és közétkeztetést végző vendéglátóhelyek 39%-a üzemelt a 8 kiemelt üdülőkörzetben. Ezen belül a fővárosi vendéglátóhelyek aránya volt túlsúlyban, 43%-kal. A vendéglátóhelyek 18 és 12%-a a Balatonnál és a Mátra-Bükk üdülőkörzetben működött.
Összességében, az ország vendéglátóhelyeinek számát tekintve, a főváros 17%-os, a Balaton térsége 7%-os, a Mátra-Bükk üdülőkörzet 5%-os részarányt képviselt, akárcsak egy évvel korábban.

2010.07.16: Merre tovább, turizmus?

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

2010.07.16-án a Parlament Felsőházának termében került megrendezésre az első Turizmus- és Egészségipari Konzultáció. Az eseményről a Turizmus Panoráma mellékletében olvashattunk egy összefoglalót.

 

MVI Gazdasági Programterv 2010

2010 márciusában Háber Tamás MVI elnök és Thurzó Béláné MVI gazdasági alelnök elkészítette az MVI Gazdasági Programtervét, amely ide kattintva megtekinthető.

2010.07.10: V. Egyházi és Világi Borok versenye

Nagytarcsa Község Önkormányzata 2010.07.10-én rendezte meg az V. Egyházi és Világi Borok versenyét. A rendezvényen keretein belül zajló főzőverseny zsüri elnökének Gombás András MVI Régiós alelnököt kérte fel Papp János alpolgármester. A zsüriben helyet kapott még az MVI részéről Vörös István Attila a mogyoródi Csíkvölgyi Pipa Csárda vezetője is.

2010.07.2-4: XVI. Dósai napok

Klikk a nagyobb képhez!

2010.07.2 és 4 között rendezték meg a XVI. Dósai napokat, mely keretein belül zajlott a II. Jászsági népi ételek főzőverseny Bollók Feri emlékére nevű rendezvény. A verseny zsüri elnöke Gombás András MVI Régiós alelnök volt. A versenyről bővebben a képre kattintva olvashat.

 

2010 június: Riport Mészáros Istvánnal

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

Mészáros István régiós alelnökkel, az abonyi Mészáros Vendéglő tulajdonosával készült riportot olvashatják a képekre kattintva.

 

Szakál László írása

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

Egy írást ajánlanánk Szakál László tollából, mely a Minőségi Borok Ételek magazinban jelent meg. Egy hiteles, méltán neves vendéglátós szavai köszönnek ránk a magazin oldalain, gondolatain és javaslatain érdemes eltöprengeni!

 

Károvits Tamás cikkek

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

Két írást is ajánlanánk Károvits Tamás tollából, melyek a Minőségi Borok Ételek magazinban jelentek meg. Mindkettő figyelemre méltó, elgondolkodtató jegyzet.

 

2010. március: Borok-étkek Farsangi Mennyegzője

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

2010. március 5-én került megrendezésre a Duna Palotában a Minőségi Borok Ételek magazin szervezésében egy igazán színvonalas rendezvény, Borok-Étkek Farsangi Mennyegzője címmel. Képes beszámoló a rendezvényről a képekre kattintva olvasható.

 

Elbántak a vendéglátósokkal

[2010.04.30. 09:08]

Elsősorban a vendéglátásban okozhat problémát az alkalmi munkavállalói (am) könyv eltűnése. A megkérdezett munkaügyi felügyelőségek szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy a szabálytalan foglalkoztatás aránya nő.

A kereskedelemben nem okoz problémát az am-könyv megszűnése. A szegmensben nem volt jellemző az alkalmi munka, a kereskedelem bizalmi alapon működik, még ha a szezonban szükség van is pluszmunkaerőre. A nagyok jellemzően munkaerő-kölcsönzéssel, a kisebbek határozott idejű munkaszerződéssel oldották meg a dolgot, így a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete nem is nagyon készül "fennakadásra", illetve ennek kezelésére - mondta lapunknak Sáling József, a szakszervezet elnöke. Véleménye szerint elsősorban a vendéglátásban okozhat problémát az am-könyv eltűnése.

Várnai Zsuzsanna, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet ügyvezető elnöke szerint az új jogszabály alaposan elbánt a vendéglátóiparral. Az idénymunka intézményrendszerét sem alkalmazhatják, ugyanis a jogszabály a kereskedelmi törvényre utalva jegyzi meg, hogy az idegenforgalomban használható az idénymunka, de a kereskedelmi törvény idegenforgalmi része egyáltalán nem tér ki magára a hagyományos vendéglátásra. Ötnapos alkalmi munka lehetséges, de ezzel nincs megoldva a teljes szezonban felmerülő élőmunka-igény problémája. A határozott idejű munkaszerződésekkel pedig az a baj, hogy képtelen igazodni a nyári turisztikai forgalomhoz. Ha van egy-két hét borongós idő, a vendéglátósnak egy forint bevétele sincs, a munkaszerződés szerint viszont fizetni kell. Várnai elmondta: jelezték a problémát a törvénytervezet alkotásakor, ám egyelőre azt senki sem vette figyelembe. A jövőben szeretnék elérni, hogy a jogszabály megszűnjön vagy külön térjen ki a vendéglátásra is.

Nő a szabálytalan foglalkoztatás aránya

Az utóbbi hetek ellenőrzései is jelzik, az (am) könyv megszüntetése nem segíti a foglalkoztatási gondok megoldását. A Napi által megkérdezett dunántúli munkaügyi felügyelőségek szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy a szabálytalan foglalkoztatás aránya nő. Ráadásul a szigorítás a munkakínálatra is negatív hatással van, a munkaügyi központok és a munkaerő-közvetítők a múlt évihez képest 10-15 százalékos keresletcsökkenésről számoltak be (egyes térségekben, például a Balatonnál, ez az arány 20 százaléknál is magasabb).

A Székesfehérváron és a Közép-Dunántúlon munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Rapido Kft. gazdasági vezetője, Kovács Mihály szerint az előző évhez képest is csaknem harmadával kevesebb alkalmi munkást keresnek partnereik, igaz, több olyan, például építőipari cég van, amely tavasztól őszig, határozott idejű szerződéssel, képzett dolgozókat venne fel. A munkaügyi szakemberek többsége egyetért abban, hogy különösen a kkv-k nem vagy csak nehezen tudnak eleget tenni az április elejétől érvényes előírásoknak, főként a megnövekedett adminisztrációnak. A dél-dunántúli kamarák szerint ha nem lesz jogszabályi változás, idén a régióban a felére csökkenhet az alkalmi munkavállalók száma, így viszont tízezer térségbeli embernek tavasztól őszig sem lesz keresete. 

Kamarás Géza, a Balatonfüreden és Tihanyban több vegyesboltot és büfét üzemeltető vállalkozó úgy véli: miután sok vendég immár nyáron is csak egy-egy hosszú hétvégére érkezik, az egész ágazatot megroppanthatja az április elejétől élő szabályozás. Ha nem változik a helyzet, az idén csak azokat az egységeket működteti, amelyeknél van állandó személyzet. A Dél-Zalában zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó, s tavaly még több mint 150 embernek alkalmi munkát biztosító Nagy Tamás szerint a növekvő munkanélküliség miatt az am-könyvet a lehető legrosszabbkor szüntették meg. Az új előírások azért is életszerűtlenek, mert egy az időjárásnak teljesen kitett ágazatban sokszor azt sem tudni, egy óra múlva milyen feladatokat lehet vagy kell elvégezni, ráadásul az itt alkalmazott emberek nagy része nem a megbízhatóságáról híres. Most a környékbeli gazdákkal egy olyan brigád felállításával próbálkoznak, amely alkalomszerűen bevethető; ehhez azonban közös cég létrehozására is szükség van. (forrás: Napi Gazdaság)

 

Gratuláció

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

Gratulálok vendéglátós példaképemnek, barátomnak Aubel Ervinnek kitüntetése alkalmából.
Személyes találkozásainkon szerzett emlékeim is azt bizonyítják, hogy ez a kitüntetés megérdemelt kezekbe került. Eddigi életpályája, kollegákkal és a szakma képviselőivel való kapcsolata példaértékű.
További sikerekben gazdag éveket kívánok és mégegyszer gratulálok:
Gombás András

 

VII. Országos Diák-Gulyásfesztivál: 2010.05.15

A Országos Diák-Gulyásfesztivált immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre Fegyverneken.
2010-ben május 15-én, május 3. szombatján lesz ez az esemény.
Kérünk mindenkit, aki ezt a hírt olvassa, hogy ezt ossza meg azokkal, akik szívesen vesznek részt olyan gasztronómiai eseményen, amely a szakmát tanulóknak magas szintű szakmai esemény.
A szakmai zsűri arra is biztosíték, hogy a legjobbaktól hallhatnak véleményt a munkájukról a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportban tanuló diákok.
Azoknak a fiataloknak pedig, akik szórakozni szeretnének, a szabad idő tartalmas, igényes eltöltésére nyílik lehetőség.
Szerezzük vissza az embereknek a legnagyobb értéket, a baráti beszélgetések okozta örömet!

Az MVI-t iebben az évben is Gombás András Régiós alelnök, mint szüritag képviseli.

Bővebb információ, jelentkezési lap és képek az elmúlt évek versenyeiről a fegyvernek.hu oldalon található.

Jelentkezési határidő: 2010.04.20

2010.február: Újságcikk Radvánszki Attilával

Klikk a nagyobb képhez! Klikk a nagyobb képhez!

A Pincér újság 2010 februári számában Radvánszki Attila régiós vezető munkásságáról szóló cikket olvashatunk. További sikeres munkát kívánunk neki!

 

2010.01.18: Híradások a Torkos Csütörtök kapcsán

Duna TV: Híradó (kb. 21. perctől)

ECHO TV: Híradó (kb. 12. perctől)

M1: Híradó

TV2: Tények

RTL Klub: Híradó

2010.02.16: Turizmus Online hírek

A Turizmus Online 2010.02.16-án kiadott számában két hírben kapott szót Háber Tamás az MVI elnöke. A linkekre kattinva elolvashatók az írások

Az üdülési csekket beváltó éttermek körének bővítéséért lobbizik az MVI
Több ezer étterem húzza le a rolót

2010.02.08: Duna TV riport

2010.02.08-án volt látható egy interjú Gombás Andrással a Torkos Csütörtök kapcsán a Duna TV Váltó című műsorában. Ide kattintva megtekintheti a műsort a Duna TV weboldalán!

2010.02.02: MVI képviselő testületi ülés

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2010. február 2-án megtartott képviseleti testületi ülésén megválasztotta a 2010-es vezetőségválasztást előkészítő jelölő bizottság tagjait (Thurzó Béláné, Radvánszky Attila és Borsi András személyében), akik elkezdik a Testület új vezetőinek megválasztásával kapcsolatos jelölési munkákat. A képviselőtestület döntése értelmében a márciusra tervezett választást - egy tartózkodás mellett - többségi döntés alapján elhalasztják 2010. szeptember hónapra. A döntést azzal indokolták, hogy az eredetileg tervezett márciusi időpontig már kevés az idő a jelölések szabályos lebonyolítására és a megválasztott új vezetőség érdemi munkájának megkezdésére, mert áprilistól - reményeik szerint - a vállalkozók többsége a szezon indításával és sikeres lebonyolításával lesz elfoglalva. Célszerűnek tartják emellett a vezetőség megválasztását a parlamenti választások utánra időzíteni, ezért az új időpontot szeptember végére tűzték ki. A Testület döntését az Elnökség elfogadta.

2010.01.30: Monor Környéki Strázsa Borrend: Lovagi Lakoma és Borász Bál

Ötödik alkalommal rendezték meg Monoron a Monor Környéki Strázsa Borrend Lovagi Lakoma és Borász Bálját. Az MVI részéről Kovács László elnökségi tag, és Gombás András régiós alelnök vettek részt. Az eseményről a borrend honlapján olvashat bővebben.

 

Képek az eseményről (klikk a képre!):

Galéria

2010.01.09: Kilátások 2010-re

A 168 óra Online hasábjain Háber Tamás az MVI Elnöke nyilatkozott a 2010-re várható gazdasági helyzetképről a vendéglátósok szemszögéből. A cikk ide kattintva olvasható.

Boldog Új Évet!

Eredményekben gazdag Boldog Új Évet kívánunk!

 

Tovább a 2009-os év eseményeihez